Vakkundige legserviceGratis advies aan huisGratis kleurstalen

Klik PVC leggen: hoe pak je dat aan?

Je wilt klik PVC leggen. Een goede keuze! Maar hoe doe je dat? Wil je klik PVC zelf leggen, dan komt daar namelijk veel bij kijken. Je wilt natuurlijk een eindresultaat waar je blij van wordt en dus dien je met een aantal zaken rekening te houden. In deze blog geven we je tips en handvatten voor als jij een klik PVC vloer gaat leggen. Alles om ervoor te zorgen dat jij nog jaren kunt genieten van jouw nieuwe vloer.

Waarom een PVC klikvloer leggen?

Maar eerst: wat zijn nu eigenlijk de voordelen van klik PVC leggen? Allereerst het gemak waarmee een PVC klik vloer leggen gerealiseerd wordt. Zoals de naam al verraadt, klik je de vloerdelen eenvoudig in elkaar. Een tweede voordeel is dat klik PVC op maat maken voor iedereen een eitje is. Dit doe je gewoonweg met behulp van een scherp mes. Ook het flexibele, maar toch stevige karakter én het feit dat je uit vele kleuren en legpatronen kunt kiezen, wordt gezien als voordelen van het leggen van een click PVC vloer.

Hoe leg je klik PVC?

Ga je een klik PVC vloer leggen? Het is vrij eenvoudig, maar houd er wel rekening mee dat het leggen van PVC kliklaminaat een klus is die enige precisie vereist. Begin je met PVC kliklaminaat leggen, maak dan gebruik van de onderstaande tips en handvatten.

1. Zorg allereerst voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is een uitspraak die vaak gedaan wordt en daardoor wellicht een beetje cliché klinkt. Toch is het echt waar, zeker ook wanneer je een click PVC vloer gaat leggen. Zorg er daarom allereerst voor dat je de volgende spullen binnen handbereik hebt:

  • Rolmaat
  • Stanleymes
  • Plamuurmes
  • Potlood
  • Winkelhaak
  • Afstandhouders
  • Rubberen hamer
  • Slagblok
  • Decoupeerzaag
  • Stofzuiger

2. Maak de ondergrond vlak en zorg voor een goede ondervloer

Bij PVC klik leggen heb je een goede ondervloer nodig. Wil je graag een nieuwe PVC vloer met geïntegreerde ondervloer? Bij Vloer & Interieur is dat zeker mogelijk. Zorg ervoor dat je de ondergrond wel altijd eerst zo vlak mogelijk maakt. Dit doe je met behulp van een plamuurmes en een stofzuiger – waarmee je de stucresten verwijdert en opzuigt.

3. Laat de PVC klik vloer acclimatiseren

Wat bovendien ook slim is om te doen voorafgaande aan click PVC leggen, is het laten acclimatiseren van de vloer. We horen je denken: werkt een PVC click vloer dan? Het kan inderdaad voorkomen dat jouw vloer werkt – dat wil zeggen krimpen of juist uitzetten – onder invloed van omgevingscondities. Warm en kou bijvoorbeeld. Ga je een PVC click vloer leggen, leg de pakken klik PVC dan voor het leggen alvast in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden en houd de vloerdelen droog. Dit zorgt ervoor dat de vloer kan wennen aan de kamertemperatuur en luchtvochtigheid.

4. Controleer de vloerdelen

Je gaat een click PVC vloer leggen. De voorbereiding heb je gedaan en nu wil je het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Dat snappen we, maar haastige spoed is zelden goed! Het is namelijk heel belangrijk om eerst de vloerdelen uit de verschillende pakketten te controleren. Zijn ze heel? Is er sprake van kleurverschil? Over het algemeen krijg je het mooiste resultaat wanneer je vloerdelen uit verschillende pakketten door elkaar gebruikt.

5. Volg de leginstructie voor PVC click

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Dan kun je écht aan de slag met PVC click leggen. Je begint altijd in de achterste hoek van de kamer links. De groef van de plank komt aan de kant van de muur te liggen. Vervolgens pak je de tweede plank en klik je deze middels de klikverbinding van het PVC klik vloerdeel aan elkaar. Druk de plank goed aan en zorg ervoor dat ze strak tegen elkaar aan liggen. Je kunt gebruikmaken van het stootblok en de winkelhaak om via de kopse kant te zorgen voor een goede bevestiging.

Deze stappen voor het PVC klik laminaat leggen blijf je herhalen, totdat je een verticale strook hebt gelegd naar de andere kant van de ruimte. Indien nodig, snijd je een PVC klik vloerdeel op maat voor het laatste stuk. Je kunt klik PVC doorleggen volgens de hierboven beschreven stappen. Bij het op maat maken van PVC klik vloerdelen in de lengte is vaak een decoupeerzaag benodigd. Wil je een klik PVC visgraat vloer leggen? Realiseer je dan dat dat een stuk ingewikkelder is en dus ook een andere aanpak vereist.

Tip: Je moet altijd zorgen voor een minimale afstand van 4 tot 5 mm tussen de eerste rij klik PVC vloerdelen en de muur. Waarom? Zoals we eerder al uitlegden, werkt klik PVC soms onder invloed van de omgeving. Door afstandhouders te gebruiken, weet je zeker dat jouw vloerdelen genoeg afstand hebben tot de muur en voorkom je dat de vloer bol gaat staan.

Vloer & Interieur biedt professionele legservice

Ben jij een echte doe-het-zelver, dan is het leggen van een klik PVC vloer – die overigens geschikt is voor vloerverwarming – voor jou weggelegd. Liever laten leggen? Maak dan gebruik van onze professionele legservice door vakkundige medewerkers of neem een kijkje op onze actiepagina. Eerst vrijblijvend advies? Maak een afspraak via onze website.

Vakkundige legservice
Gratis advies aan huis
Gratis kleurstalen
Breed assortiment

Copyright © 2024 - Vloer & Interieur · Sitemap · Privacy

Deze website is ontwikkeld door B&S Media Internetmarketing

Gratis kleurstaal Gratis advies
0